Weibok winnaar Nederlands Nieuwe 2018


Yes! Wat zijn we trots! Als 1 van de 4 brouwerijen van Klaverke Bier vieren we deze heerlijke overwinning. Hieronder kun je de toelichting op de prijs lezen die is uitgeschreven door het Bierburo. Yiihaaaa! De uitslag werd bekend gemaakt op 14 juni 2018.

De afgelopen jaren hebben we met z’n allen in Nederland een prachtige nieuwe biercultuur ontwikkeld. Iets om trots op te zijn. En toch knaagt er wat: want wat is nu een typisch Nederlands bier? We hebben ‘onze’ versie van het bockbier, wellicht, en een Nederlandse interpretatie van Oud Bruin, waar zelfs de brouwers die het brouwen niet heel trots op zijn. Er zijn enkele manmoedige pogingen om ons verleden te doen herleven in Kuit of Luiks. Maar iets eigentijds ontbreekt. Ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan heeft het BIERburo brouwers daarom uitgedaagd met een wedstrijd Nederlands Nieuwe.

Nederlands Nieuwe is een nieuw bier dat wortelt in de lokale omgeving van de brouwerij. Dat kan zijn door gebruik van lokale ingrediënten, lokale bereidingswijze of door samenwerking met partijen uit de buurt. De wedstrijd staat open voor professionele, accijnsplichtige, brouwers.

In totaal tien brouwerijen hebben de handschoen opgepakt en zich ingeschreven voor de wedstrijd. Dat de brouwers het experimentele karakter van de wedstrijd niet schuwden, bleek al snel. Twee brouwerijen kwamen tot de conclusie dat hun mooie plannen geen bier opleverde dat goed genoeg smaakte om ingezonden te worden. Bij de brouwers die wel inzonden was er een grote diversiteit aan grootte en ingezonden bieren. Er was één opvallend, bindend feit: alle bieren, op één na, waren min of minder amberkleurig. De kwaliteit van alle inzendingen was verbluffend hoog wat het voor de jury, die alle bieren eerst blind proefde en daarna het verhaal achter het bier beoordeelde, niet eenvoudig maakte een winnaar aan te wijzen. De taak om de winnaar te bepalen viel op de schouders van Rianne Joosse, Andries Groen, Simon Fokkema, Yu Mey Kwee, Marco Philipsen en Luc de Raedemaeker.

Brouwerij Wentersch had samen met Natuurmonumenten een bijzonder kruidig gagelbier gebrouwen. Gerard van den Broek van Hertog Jan en Steve Gammage van Bronckhorster Brewing namen de wedstrijd als aanleiding om een collaboration brew te maken. Het werd een bier, gebaseerd op alt uit Venlo, maar met een eigentijdse hoppige twist. Bronckhorster zond nog een tweede bier in, met verse hop uit de Achterhoek. Brouwerij Koningshert voegde cichorei toe als ingredient aan zijn English pale ale. Vocking worst is een begrip in Utrecht, en brouwerij de Leckere brouwde een bijzondere dubbel met de kruiden uit de worst. Het was een traktatie met een plakje van die worst erbij. Brouwerij Martinus kwam met ‘Nuchter’ een pale ale, waarvan de karaktereigenschappen zijn bepaald door een analyse van smaaknotities door supercomputer Watson van IBM. Brouwerij Noordt zond een spectaculair tafelbier in, gerijpt op kastanjevaten. Hun oud bruin heeft een alcoholpercentage van nog geen twee procent.

Winnaar 2018 van Nederlands Nieuwe werd echter Weibok, een meibok gebrouwen door Klaverke bier, een collaboration brew van de brouwerijen Het Brouwdok, Noarder Dragten, de Kleine Beer en De Kroon op Leeuwarden. Weibok is gebrouwen met geitenwei. Op verzoek van geitenkaasmakerij De Molkerei uit Sint Annaparochie – zij wilden de wei graag hergebruiken met het oog op een ‘circulaire kaasproductie’ – heeft Klaverke Bier dit bier ontwikkeld. Dat was nog een hele kluif omdat geitenwei relatief veel vet bevat. Daarom besloot De Molkerei een ontromer aan te schaffen. Met als positieve gevolgen. Nu lukte het wél om een mooi bier te maken en de Molkerei kan van het onttrokken vet ricotta en boter maken.

Nieuwe special Ûngetiid


Met trots introduceren we deze zomer een bijzondere special: de frisse bittere bloemige Ûngetiid. Ûngetiid is het Friese woord voor de drukte van de hooitijd: het hele dorp en wijde omgeving kwam vroeger – in de tijd vóór de landbouwmechanisatie – ‘in het spier’ om de hooi op tijd van het land te krijgen, voordat de zomerse onweersbuien over de akkers raasden. Rond 1600-1650 hielden zelfs de kerkdiensten pauze om het hooien – Ûngetiid – door te kunnen laten gaan.

Deze Ûngetiid Frisian Ale is de mooie beloning na een dag zweten op het land of na een lange lange werkdag. Op het etiket lees je een aantal regels uit het dichtvers Ûngetiid van Mindert de Wit. Hij wist het gevoel van Ûngetiid perfect te vangen in woorden. Wij – tenminste, dat vinden wijzelf ? – in bier.

Tijdelijk in zeer kleine oplage verkrijgbaar, onder meer op de tap van Biercafé 3B in Sneek en op het beste terras van Nederland van ’t Gerecht in Heerenveen.

Klaverke Bier introduceert Geitenbier


Na een jaar lang proefbrouwsels maken is het dan eindelijk gelukt: bier maken van geitenwei! Op zaterdag 10 maart hebben we – Klaverke Bier – en De Molkerei het bier gepresenteerd op het PINT Lentebierfestival in Leeuwarden. En dat leverde heel veel positieve reacties op.

Hieronder het persbericht dat we vóór de officiële presentatie de wereld instuurden. En als je een leuk artikel wilt lezen over de introductie van de Weibok klik je hier.

 

***persbericht***

Friese brouwers introduceren geitenbier

Vier Friese brouwers en een geitenkaasmakerij hebben samen een nieuw streekbier ontwikkeld. Dit bier – de Weibok – is gebrouwen met geitenwei. De introductie vindt plaats op 10 maart op het Lentebierfestival in de Harmonie te Leeuwarden.

Het initiatief voor de ontwikkeling komt van Els en Hedy Hartog, geitenkaasmaaksters van de Molkerei uit Sint Annaparochie. Zij zochten opties om de wei – een restproduct van kaasmaken – een nuttige bestemming te geven.

Vier Friese brouwerijen verenigd onder de naam Klaverke Bier pakten de handschoen op en ontwikkelden het recept. Dit recept hield onder meer in dat de Molkerei een ontromer aanschafte om de wei te kunnen ontdoen van vetten. Met als positieve resultaat: geslaagd bier en en nog meer toepassingen voor de wei.

De weibok is een bier van het type meibok. Op het PINT Lentebierfestival (10 maart in de Harmonie te Leeuwarden) kunnen bierliefhebbers voor het eerst kennismaken met dit resultaat van regionale en op hergebruik van grondstoffen gerichte samenwerking.

Klaverke Bier is van plan elk jaar een special uit te brengen met een regionale vijfde bierbranche-vreemde partij. Weibok is het eerste resultaat van deze samenwerking.

 

***einde persbericht***

 

Chef Mike in top 3 Lekkerste Huisbieren van Nederland


Chef Mike

Het huisbier van Herberg de Waard van Ternaard – Chef Mike – heeft op 7 december 2017 de tweede plek veroverd tijdens de verkiezing Lekkerste Huisbier van Nederland. Hiermee stond het bier al binnen een week na de introductie in de top drie van lekkerste huisbieren van Nederland in de categorie lichte bieren.

De verkiezing Lekkerste Huisbier van Nederland wordt jaarlijks georganiseerd door horecavakblad Entree Magazine. Dit jaar deden zo’n 40 huisbieren mee. De jury ontdekte in de Chef Mike zeevenkelblond een verrassende smaak die ze nooit eerder in een bier was tegengekomen. Dit maakt Chef Mike tot een onderscheidend huisbier met een eigen karakter en smaak.

 

En alweer een mooi nieuw huisbier


Precies een jaar heeft de ontwikkelingstijd van Knilles IPA gekost. In dat jaar heb ik samen met mijn opdrachtgevers – Herman, Nienke, Jesse, Stefan en Roelof van Hotel & Grand Café Post Plaza – het recept ontwikkeld en verfijnd. Een bijzonder traject want met een bijzondere uitdaging: ontwikkel een IPA gebrouwen met… koffiebonen!

Koffiebonen? Koffiebonen! Het Grand Café brandt namelijk z’n eigen koffiebonen. Je eigen koffiebonen verwerken in je eigen bier: veel specialer wordt speciaalbier niet, vinden ze bij Post Plaza en ze hebben gelijk.  ‘Brandmeester’ Jesse selecteerde een bijzondere boon: de Raja Komodo van het Indonesische eiland Flores. Deze koffieboon heeft van nature hele mooie citrustonen die goed bij het citrus- en bloemige karakter van een IPA passen.

Na een aantal proefbrouwsels en kritisch proeven waren we eruit: de hoeveelheid koffiebonen per brouwsel en de mate van branding waren bepaald, en ook het hopkarakter en de aroma- en smaakeigenschappen.

Het resultaat: Knilles IPA: gebrouwen met columbus, citra en cascade hop én met Raja Komodo koffie. Je ruikt lychee, grapefruit, framboos, koffie, cacao. Je proeft tropisch fruit, mango, koffie, zoet, bitter, chocolade en nog heel veel meer.

Ik zou zeggen: op naar het Post Plaza Hotel & Grand Café en pak een Knilles. Tsjoch!

Beste stout van Nederland 2016


Trots op onze Kammeraat! Beste stout van Nederland  volgens de World Beer Awards 2016. Daar nemen we er vanavond eentje op. Misschien wel twee!

http://www.worldbeerawards.com/kammeraat-full-bodied-smooth-and-complex-russian-imperial-stout.26137.html

Een biertje bij een broodje bij een biertje


Brood bakken na het bier brouwen. En daarna heerlijk genieten van vers Leeuwarder bierbrood bij een Leeuwarder speciaalbier. Alweer een droom die uitkomt! Ik voorzie een heerlijke samenwerking met Hielke van der Tuin van Leeuwarder Bierbrood. Geniet van dit leuke artikel!

Nu in de lageringstank: stout


Ja hoor, nog een paar weken wachten en dan is er weer stout van De Kroon op Leeuwarden. Dit is de tweede batch, maar nu geen 200 maar 1.000 liter. Het bier heeft bovendien een nieuwe naam gekregen, heel mooi enne… heel stout vinden we zelf!

Nieuwe kroondoppen De Kroon


Ja hoor, ze zijn er. Die prachtige nieuwe kroondoppen van DKOL. Daar zijn we heel erg mee in onze dopjes eh nopjes. Het betreft vooralsnog een testje.