Blog

En alweer een mooi nieuw huisbier


Precies een jaar heeft de ontwikkelingstijd van Knilles IPA gekost. In dat jaar heb ik samen met mijn opdrachtgevers – Herman, Nienke, Jesse, Stefan en Roelof van Hotel & Grand Café Post Plaza – het recept ontwikkeld en verfijnd. Een bijzonder traject want met een bijzondere uitdaging: ontwikkel een IPA gebrouwen met… koffiebonen!

Koffiebonen? Koffiebonen! Het Grand Café brandt namelijk z’n eigen koffiebonen. Je eigen koffiebonen verwerken in je eigen bier: veel specialer wordt speciaalbier niet, vinden ze bij Post Plaza en ze hebben gelijk.  ‘Brandmeester’ Jesse selecteerde een bijzondere boon: de Raja Komodo van het Indonesische eiland Flores. Deze koffieboon heeft van nature hele mooie citrustonen die goed bij het citrus- en bloemige karakter van een IPA passen.

Na een aantal proefbrouwsels en kritisch proeven waren we eruit: de hoeveelheid koffiebonen per brouwsel en de mate van branding waren bepaald, en ook het hopkarakter en de aroma- en smaakeigenschappen.

Het resultaat: Knilles IPA: gebrouwen met columbus, citra en cascade hop én met Raja Komodo koffie. Je ruikt lychee, grapefruit, framboos, koffie, cacao. Je proeft tropisch fruit, mango, koffie, zoet, bitter, chocolade en nog heel veel meer.

Ik zou zeggen: op naar het Post Plaza Hotel & Grand Café en pak een Knilles. Tsjoch!

Related Posts

Leave Your Comment